Om kvalsterallergi

Vad är kvalster?

Kvalster är små djur som har åtta ben.
Kvalser djuren är mindre än en millimeter i storlek och går inte att se med blotta ögat. De är besläktade med spindlar och fästingar. Dessa små djur lever framförallt på hudflagor som människor och djur hela tiden fäller. Det finns tusen olika arter av kvalster.
I Sverige är det främst huskvalster (även kallat sängkvalster) som ger kvalsterallergi.

Var finns kvalster?

Sängen erbjuder en fantastisk livsmiljö för sängkvalster. Eftersom man är i sängen ca 6-8 timmar/dygn, så är det här den största allergiexponeringen sker.
Med tanke på att kvalster är spridda över hela världen är de svåra att undgå. De enda undantagen är i arktiska och torra områden.
Det är dock endast ett fåtal kvalsterarter som kan ge upphov till allergiska besvär och en grupp finns i våra bostäder, huskvalster (även kallat sängkvalster). Dessa kvalster finns i tjocka textilier, mattor och stoppade möbler.

Det vanligaste kvalstret kallas sängkvalster och trivs de bäst i våra sängar. Många brukar använda begreppet ”dammallergi” i samband med kvalsterallergi. Det är helt fel, kvalsterallergi har ingenting att göra med varken damm eller städning. 

Sängkvalster är allätare men den viktigaste födan är hudrester, något som det finns gott om i sängarna. Det räcker med några hudflagor för att mata flera miljoner kvalster. Det är därför sängen är deras optimala livsmiljö – och därmed även den största allergikällan i hemmet.

Vad är det hos kvalstret som ger mig allergiska besvär?

Det är proteiner som finns i kvalstrets avföring som gör att du får allergiska besvär.

Vad är det hos kvalstret som ger mig allergiska besvär?

Fukt tillsammans med värme och mörker är en förutsättning för att kvalstren ska kunna föröka sig. En luftfuktighet på ca 70-80 % och 20-30º C värme är optimal miljö för dom. De överlever emellertid vid låg fuktighet eller temperatur, bara att de inte förökar sig lika fort. Det är först vid mycket kalla eller torra miljöer som de dör.

Skydda emot kvalsterallergi

Vad är allergi?

Allergi innebär att du är överkänslig mot något ämne genom en immunreaktion. Ämnet kallas allergen. Det är ett protein som är helt ofarligt för de flesta, men som gör att en del får allergiska besvär. Dessa ämnen leder till den allergiska reaktionen som kan vara rinnsnuva, nysningar, klåda i näsa och ögon, astma.

Varför blir jag allergisk?

Det är inte helt klarlagt varför vissa personer blir allergiska, men risken är större om någon i släkten är allergisk. Risken för att utveckla kvalsterallergi ökar om man utsätts för att andas in kvalsterallergen (för att minska risken kan man använda kvalsterskydd till kudde, täcke och madrass).

Symptom vid kvalsterallergi

Du har oftast mest symtom på morgonen eftersom du då har tillbringat flera timmar under natten i miljö med kvalster. Vid kvalsterallergi är det vanligt att du får ett eller flera av följande symtom:

  • Du har snuva som rinner
  • Dina ögon är röda och kliar
  • Du nyser
  • Du är täppt i näsan
  • Du får klåda och det kliar

 

Det är ovanligt, men ibland kan du få en svårare reaktion vilket gör att du får astma.
Kvalsterallergi kan också förvärra eksem.
Vid svåra besvär kontakta din läkare.
För att avgöra om det är kvalster som ligger bakom dina symtom kan läkaren använda pricktest, blodprov etc. Via www.1177.se kan du få mer information och hur du söker hjälp. Vill du se  1177´s  film om allergisk reaktion? Klicka då här!

Du kan utveckla kvalsterallergi när som helst under livet, men besvären minskar ofta med åldern.

När du får en allergisk reaktion frigörs olika retande ämnen, till exempel histamin, och ger de typiska allergiska besvären med rinnsnuva, klåda, nysningar, nästäppa. Ofta får du också röda kliande ögon som rinner.

Sängkvalsters olika utvecklingssteg
Illustration på en allergisk reaktion.

Vilka symptom kan en allergisk reaktion ge?

Så minskar du besvären

Förse madrass, täcke och kudde med skydd...

…produkter med material som är certifierade av europeiska märkningen ECARF European Centre for Allergy
Research Foundation, www.ecarf.org.

Bra ventilation i bostaden...

…är att rekommendera då ventilation sänker fukthalten i rummet.

Bädda inte sängen!

Genom att bädda sängen på morgonen skapas en perfekt miljö för kvalster; varmt, fuktigt och mörkt. Vi rekommenderar istället att du viker ner täcket vid fotänden så att bäddytan är öppen för ljus samt att fukt och värme avdunstar snabbare.

Byt sängkläder ofta!

Byt gärna sängkläder var 14:e dag och att du vädrar både sängkläder, täcken, kuddar och madrasser ofta. Tvätta gärna täcken och kuddar minst
1 gång/år (om kvalsterskydd används, annars oftare, var annan månad), kudden gärna 3-4 gånger då du har den närmast din mun och näsa.

Tvätta sängkläder i minst 60º C.

För att få bort allergen är det viktigt att sängkläderna sköljs ordentligt. Tänk på att även gosedjur och behöver tvättas.

Kvalster i dubbelsäng

Om ena parten i en dubbelsäng har problem med kvalster räcker det ej att halva sängen har kvalsterskydd utan båda bäddar behöver utrustas med kvalsterskydd för att få ett fullgott skydd.

Kvalster saknar ögon och trivs i mörker och fuktig miljö.
Kvalster saknar ögon och trivs i mörker och fuktig miljö.

ProSense Kvalsterskydd är speciellt framtaget överdrag för madrass, kuddskydd och påslakan.

ProSense kvalsterskydd är tillverkade av materialet Evolon från Freudenberg. Besök: https://evolon.freudenberg.pm.com/en.
Produkterna är designade i Sverige och tillverkade i EU.

Tvättråd: Tvätta skydden i minst 60º C. Torktumlas eller hängtorkas.
(De tål att tvättas i upp till 95º C).
ProSense kvalsterskydd tappar ej sitt skydd efter varje tvätt, tvärtom många upplever att det blir mjukare och skönare efter varje tvätt.

Vad är kvalster och var finns dom?

Det vanligaste av kvalster kallas sängkvalster och de trivs bäst i våra sängar. Sängkvalster är allätare men den viktigaste födan är hudrester, något som det finns gott om i sängarna. Man blir aldrig helt av med kvalster men det går att skydda sig mot dessa små djur - med kvalsterskydd!

Läs mer -->

Kvalsterskydd

ProSense kvalsterskydd är speciellt framtaget överdrag som inte släpper igenom allergipartiklar. Materialet är allergitestat av oberoende testinstitut och innehar ECARF-certifikat.
Godkänd i mer än 30 länder över hela världen. Serien är designad i Sverige och tillverkad i EU.

Läs mer -->

Snabbfakta om kvalster

Nej, det kan man inte. Kvalster dör när de tvättas i 60º C i en timma, men för att få bort allergenerna som man reagerar på är det viktigt att sängkläderna sköljs ordentligt.

Nej, kvalster tål både låga och höga temperaturer. Vid 0 grader kan de överleva i veckor. Det finns lika mycket allergen kvar i kudden när den tas ut ur frysen som när den lades in.

Nej, studier har visat att damsugning endast marginellt tar bort antalet kvalster.

Vi rekommenderar att du bäddar rent minst var 14:e dag för att hålla god miljö i sängen.

Sängkvalster trivs extremt bra om husdjur eller barn vistas mycket i sängen, om ventilationen är mycket liten och det alstras fukt i rummet. I husvagnar och båtar alstras fukt och värme mer än i normalt hem.

Materialet

ProSense kvalsterskydd är tillverkat av materialet Evolon från Freudenberg. Besök: https://evolon.freudenberg.pm.com/en. De är mycket mjuka i sin kvalité och prasslar inte. Produkterna är i designade i Sverige och tillverkad i EU.

Tvätta skydden i minst 60º C (de tål att tvättas i upp till 95º C).
Torktumlas eller hängtorkas.
Önskar du tvätta ditt ProSense kvalsterskydd varje månad för att få en bättre miljö i sängen så är det inga problem alls. ProSense kvalsterskydd behåller sitt skydd trots många tvättar.

Materialet vi använder i ProSense kvalsterserie är godkänd hos ”European Centre for Allergy Research Foundation” (ECARF). Detta innebär att materialet är kvalitetstestat och godkändt i mer än 30 länder över hela världen. Materialet heter Evolon och är framtaget av Freuenberg. Besök: https://evolon.freudenberg.pm.com/en

ECARF har en oberoende, rådgivande panel med 15 st ledande internationella forskare och tekniker som utvecklat de kriterier ECARF använder för att utvärdera olika produktgrupper. Testerna som används innehåller tröskelvärden och uteslutningskriterier som gör en allergisk reaktion väldigt osannolik. Kriterierna uppdateras regelbundet för att återspegla de senaste vetenskapliga resultaten.
En produkt erhåller certifiering (sigillet) när det genom revisioner eller studier bevisats att kriterierna är uppfyllda.